Currently set to Index
Currently set to Follow
Соцмережі

Вчитель-логопед в процесі навчання дітей з ООП

інтерактивна підлога купить україна

Логопед – це спеціаліст, який займається виявленням та корекцією порушень мовного розвитку і комунікації дітей з обмеженими можливостями. В умовах розвитку інклюзивної освіти, все більше шкіл намагаються додати в штат такого вчителя. Але з цим іноді бувають труднощі, оскільки посади логопеда-дефектолога в класифікаторі професій не існує. Однак, законодавство України дозволяє вводити в штат школи посаду вчителя-дефектолога. 

В нашій країні у школах, ІРЦ, спеціальних класах та на індивідуальному навчанні знаходиться багато дітей з тяжкими порушеннями мовлення. І незважаючи на достатній розумовий розвиток, у них часто виникають труднощі, пов’язані з вторинним відставанням у психічних процесах. Це свідчить про потребу особливого супроводу дитини під час процесу навчання (в т.ч логопедичного, психологічного). 

Це з одного боку буде регламентувати ефективну, своєчасну і кваліфіковану діагностику та реабілітаційну роботу з дитиною, що має тяжкі порушення мовлення. А з іншого, допоможе цей дитині сприймати матеріал в своєму темпі, не затримуючи при цьому інших дітей. 

Останній пункт дуже важливий, так як дітям з будь-якими порушеннями важливо знаходитися в оточенні здорових дітей, щоб вони відігравали роль взірця, а діти-логопати намагалися їх наслідувати, налагоджували дружні стосунки, брали участь разом у святах, іграх, житті класу. Все це поліпшує їх емоційний, моторний та мовленнєвий розвиток. 

Але крім однолітків та вчителя-логопеда для допомоги дитині з порушенням мовлення в процесі навчання необхідні також і інші умови: логопедичний кабінет, сучасне обладнання, дидактичний матеріал і головне вільний доступ до нього у дітей з ООП та їх батьків. Такий кабінет має бути світлим, включати матеріально-технічне забезпечення та меблі, літературу, логопедичні каталоги, дидактичний матеріал і необхідні посібники, а також інші матеріали для роботи логопеда.  Щоб надати роботі вчителя-логопеда корекційної мовленнєвої спрямованості необхідно використовувати гейміфікацію і арт-терапію, які доказали свою ефективність в роботі з дошкільниками та дітьми молодшого шкільного віку з порушення мовлення (а також опорно-рухового апарату, слуху, зору, затримку психічного розвитку, розумову відсталість, ДЦП). Такі заняття можливо проводити без впливу на ефективність  індивідуально, в групах або підгрупах, на тематичних уроках, у формі завдань або ігор тощо.

Вчитель-логопед має бути у курсі актуальних досягнень логопедії, зобов’язаний застосовувати сучасні, науково-обґрунтовані методи. 

Саме для таких цілей компанія Бріолайт випустила пакет ефектів для логопеда. Він вже доступний на інтерактивній підлозі Бріолайт, а також на інтерактивній панелі. Згодом, програмне забезпечення буде адаптовано і під інші види обладнання (проектор, біла дошка, пісочниця, телефон, компьютер та інше.  Цей пакет ефектів включає два види ігор: “Один-Багато” і “Скажи ласкаво”. В кожному з видів є 7 різних модулів (окремі ігри): Фрукти, Птахи, Посуд, Меблі, Домашні тварини, Овочі, Дикі тварини. Усього 14 ефектів для роботи логопеда. Так дитина в змозі вивчити різницю вимови між відмінками та кількістю об’єктів, а також особливості ласкавих звертань. 

Ці пакети орієнтовані не на первинну роботу логопеда, а для закріплення матеріалу, контроль динаміки розвитку, а також для залучення дитини до навчання шляхом гейміфікації занять. Ефекти з пакету “Логопедія” мають професійну україномовну озвучку диктора та музикальний супровід.  Вони були розроблені в рамках наукової співпраці з практикуючими логопедами та психологами, що працюють з дітьми з інвалідністю. 

ПОВЕРНУТИСЯ

Отримати матеріали

Дякуємо заВашу заявку!

Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом.

ДОБРЕ

Отримати матеріали

Дякуємо заВашу заявку!

Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом.

ДОБРЕ

Відповімо на будь-які
питання

  • (067)
  • (050)
  • (063)
258-15-15
або

Дякуємо заВашу заявку!

Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом.

ДОБРЕ

Дякуємо заВашу заявку!

Наші менеджери зв'яжуться з Вами найближчим часом.

ДОБРЕ